La logopèdia infantil és una disciplina especialitzada que estudia, identifica, preveu i tracta les dificultats relacionades amb la comunicació humana dels nens.
Què fa el logopeda infantil?
Tracta les afectacions relacionades amb la veu, el llenguatge, la parla, l’audició, la masticació i la respiració per afavorir un correcte desenvolupament i millorar la qualitat de vida del nen o adolescent.
Quan acudir al logopeda infantil?
Des de TRIVIUM aconsellem visitar a l’especialista si s’observa que el desenvolupament del llenguatge i la comunicació no és la que correspondria per la seva edat cronològica.
Signes d’alarma infantil
Recomanem a les famílies contactar amb un especialista en logopèdia si els nens presenten dificultats relacionades amb el llenguatge i que no serien pròpies per la seva edat cronològica:
No gesticula
No socialitza
Retard en l’adquisició del llenguatge (nens que tarden a parlar)
No parla amb els altres
Dificultat en la comprensió
Problemes d’expressió
Dificultats en la fluïdesa i la parla
Problemes de deglució
Problemes de sordesa
Dificultats de la veu (disfonia)
Dificultats en la lectoescriptura
Problemes neurològics
L’Atenció precoç
S’entén per atenció precoç el conjunt d’intervencions, dirigides a la població infantil de 0 a 6 anys, a la família i a l’entorn, que tenen per objectiu donar resposta al més aviat possible a les necessitats transitòries o permanents que presenten els nens amb trastorns en el desenvolupament o que tenen el risc de patir-los. Aquestes intervencions, que han de considerar la globalitat del nen, les han de planificar un equip de professionals d’orientació interdisciplinar o transmultidisciplinar.
El desenvolupament infantil els primers anys es caracteritza per la progressiva adquisició de funcions tan importants com el control postural, l’autonomia de desplaçament, la comunicació, el llenguatge verbal i la interacció social. Aquesta evolució està estretament lligada al procés de maduració del sistema nerviós, ja iniciat a la vida intrauterina i l’organització emocional i mental. Requereix una estructura genètica adequada o la satisfacció dels requisists bàsics per a l’ésser humà en l’àmbit biològic i psicoafectiu.
A preescolar es poden detectar signes d’alerta si en alguna d’aquestes àrees hi ha dificultat:
Llenguatge oral.
Parla / articulació
Aprenentatges bàsics.
Nivells d’atenció i memòria.
Motricitat fina.
Funcionament aspecte espacial.
Prerequisits en l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura.
La Logopèdia
La logopèdia s’encarrega de la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels trastorns de la comunicació, l’audició i les funcions orofacials a qualsevol edat. El seu objectiu és avaluar, diagnosticar, pronosticar i rehabilitar en els àmbits d’actuació següents:
Estimulació de la intenció comunicativa i del llenguatge en l’àmbit de l’atenció precoç.
Retard o Trastorns de la parla (TSH).
Trastorn de la fluència (tartamudeig).
Trastorns de la comunicació i del Desenvolupament del llenguatge (TDL) associats o no a dèficit cognitiu i/o sensorial: baixa capacitat intel·lectual, autisme, trastorns del desenvolupament, hipoacúsies, etc.
Tractament i reeducació de patologies de la veu, disfonies funcionals: pòlips, nòduls, paràlisi cordal i disfonies congènites.
Rehabilitació de la comunicació en trastorns adquirits per lesions neurològiques o traumatismes: afàsies, disàrtries, demències, ELA, etc.
Tractament de la musculatura orofacial i la deglució atípica.