La logopèdia per a adults està principalment dirigida a avaluar, intervenir i resoldre aquelles dificultats relacionades amb la comunicació, el llenguatge, la parla, la veu, l’audició i la lectoescriptura.
Què fa el logopeda per a adults?
La logopèdia s’encarrega de millorar la qualitat de vida dels pacients a través de diferents tècniques de rehabilitació que milloren les funcions comunicatives, orofacials (veu, parla i deglució), l’audició i l’adaptació social.
Com saber quan acudir al logopeda?
Hi ha dos motius pels quals acudir al logopeda, de manera preventiva o quan ja hi ha un diagnòstic. Quan parlem de tractaments preventius són casos en què hi hagi una rehabilitació de la veu en què no hi hagi dany orgànic, però si hi pot haver un mal ús o abús vocal que pot provocar disfonia i causar lesions, sobretot en persones que en requereixen un ús perllongat de la veu.
D’altra banda, quan ja hi ha un diagnòstic, cal l’actuació d’un logopeda quan:
Has patit un accident cervell-vascular (ACV)
Si sents que la teva veu falla amb freqüència.
Si t'han diagnosticat alguna patologia a les cordes vocals (nòduls, edemes, etc.)
Quan tinguis dificultats per empassar.
Si li han diagnosticat alguna malaltia neurodegenerativa com ara Parkinson, Alzheimer, paràlisi cerebral, esclerosi lateral amiotròfica (ELA)...
Encara que aquests són alguns dels exemples de per què anar a un logopeda, podem dir que qualsevol persona que presenti factors de risc per patir trastorns de llenguatge, la comunicació, la parla, la veu, la deglució, audiència, o ja en té diverses de aquestes dificultats ha d’acudir a un logopeda.